Team Fortress 2 onlinespelen

Team Fortress 2 onlinespelen

annabelle October 9, 2018

Team Fortress 2 är ett lagbaserat förstapersonsskjutarspel, skapat av en av världens mest framgångsrika spelstudior, amerikanska Valve. Sedan spelet släpptes 2007 har det genomgående varit framgångsrikt och samlat stora spelarskaror. Det älskades även av kritiker och blev en kommersiell framgång. Särskilt uppskattades spelets kreativa användning av olika, unikt designade karaktärer som alla bidrog med en egen spelstil och gjorde spelet varierat och oberäkneligt. Dessutom uppskattades den unika speldesignen, humorn och de starka personligheterna hos karaktärerna – något ovanligt för spel i multiplayer-genren. Än idag. över tio år senare, är spelet mycket populärt och uppdateras fortfarande kontinuerligt av utvecklarna som lägger till nya vapen, nya kläder och nya spelmiljöer. Team Fortress 2 har länge haft en inofficiell tävlingsscen men sedan 2016 ges den även officiellt stöd.

Team Fortress 2 släpptes alltså först till PC och Xbox 360 i oktober 2007. Då var det en del av spelsamlingen “The Orange Box”, som även innehöll andra populära spel som Half-Life 2 och Portal. Ungefär en månad senare släpptes spelet även för Playstation-konsolen. Året efter kom spelet ut i en fristående version, först på samma tre plattformar och till sist på Mac OS X under 2010. År 2011 gjorde Valve så att spelet var gratis att spela och det finansieras idag istället genom så kallad mikroförsäljning av till exempel häftiga kläder eller speciella karaktärsutseenden. I samband med detta las även ett så kallat loot-system till, där spelaren kan få tag på slumpvist bestämda föremål genom att spela spelet.

Spelets design och mål

En match i Team Fortress 2 utgörs av två lag som tävlar mot varandra. Det bakomliggande temat går ut på att det ena laget är en byggfirma medan det andra är en rivningsfirma, vilka uppenbarligen har olika mål. Syftet är att erövra ett specifikt objekt eller att utföra ett speciellt uppdrag – exakt vad matchen går ut på beror på vilket spelläge och vilken spelmiljö som spelarna har valt. Från början fanns det sex olika sådana miljöer att välja mellan, alla med sina särskilt designade uppdrag. Dessa sex är fortfarande de enda som går att spela i konsolversionerna av spelet. På PC och Mac OS däremot har flera dussin nya lagts till. Varje spelare kan dessutom välja mellan nio olika klasser, alla med sin egen spelstil.

Spelets historia

Team Fortress 2 utvecklades ursprungligen som en modifikation till ett annat mycket populärt förstapersonsskjutarspel: Quake. De som låg bakom modifikationen, Team Fortress Software, anställdes av den redan framgångsrika studion Valve och spelet fördes över till en egen spelmotor – GoldSrc. Från början, alltså under utvecklingen, hade spelet namnet “Valve’s Team Fortress”. Under tiden som detta nya, modernare spel utvecklades släpptes en fristående version av den ursprungliga modifikationen, under namnet “Team Fortress Classic”. Utvecklingen pågick sedan under nästan tio år, där nyheter, bilder och annan information om spelet periodvis släpptes till alla de fans som ivrigt väntade på en uppföljare. Under den här tiden genomgick spelet många olika stadier i sin design – särskilt den visuella stilen ändrades markant från realistisk till mer lekfullt färgglad.

Spelets spellägen

Team Fortress 2 innehåller många olika spellägen, alla med med olika regler. Ett av de mest populära är “Capture the Flag”, där de båda lagen måste försöka stjäla en portfölj med hemlig information från motståndarlaget. Om de lyckas ta portföljen hela vägen till sin egen bas får laget en poäng och det lag som först tar sig till tre poäng vinner. Ett annat läge heter “Control Points”. Där är syftet att strida om kontrollen över olika kontrollpunkter som är utspridda över kartan – ofta tre eller fem stycken. För att vinna måste ett lag ensamt kontrollera alla punkter under en viss tidsperiod. Ett tredje exempel är “Payload”, där det ena laget ska föra en vagn med en bomb genom flera områden på en viss tid.

Spelets klasser

Spelarna i Team Fortress 2 kan i varje match välja mellan nio olika klasser, alla med sin unika design, både spelmässigt och när det gäller utseende. Dessa nio delas i sin tur in i tre roller: “Attack”, “Försvar” och “Stöd”. Varje klass har sina egna styrkor och svagheter som spelarna måste anpassa sig till för att kunna vinna en match. Detta gör att spelet kräver strategi, lagarbete och smart planering för att vinna, inte bara mekanisk färdighet. De aggressiva klasserna är Scout, Soldier och Pyro, de defensiva är Demoman, Heavy Weapons Guy och Engineer och slutligen är de stödjande klasserna Medic, Sniper och Spy. Alla klasser har minst tre vapen var att välja på: ett unikt förstavapen, ett andravapen och ett närstridsvapen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *